Ik had laatst een emotie

Ik had laatst een emotie

barista

Kijk: als ik het woord barista typ, komt er een rood streepje onder te staan. Schrale troost. Sinds een aantal jaar draagt iedere student die drie dagen cursus heeft gedaan die spuuglelijke titel.

Dan kan hij een verhaaltje van wel vijf minuten vertellen over koffie. Gretig dist hij feitjes over eiwitten en vetten op, om toe te lichten wat nou die perfecte schuimstructuur oplevert. Het doel is de filterkoffiedrinker te laten geloven dat het maken van échte koffie een heel ingewikkeld proces is. Daartoe is het geoorloofd een dwaze lofzang op zijn professie af te steken. “Mijn machine perst in 30 seconden al het goede uit mijn boon, zodat er in m’n koffie crema blabla essentie blabla”. Het toe-eigenen van lijdende voorwerpen is de barista’s sterkste troef. Alsof hij het apparaat zelf heeft gebouwd en de bonen persoonlijk is gaan halen in Nicaragua. En daarna: “Koffie is mijn Passie.” Niet: gewoon, leuk, koffie, maar passie. Aan gepassioneerde collega’s geen gebrek, want zodra er een diploma te vergeven is voor iets dat eigenlijk elke oetlul wel kan leren is dat een career opportunity. Ik moet me inhouden als zo’n persoon, rechtervuist gebald ter hoogte van de borst, durft te zeggen dat “koffie emotie is”.

Koffie is geen emotie. Het is een bloedserieuze zaak, te betrachten met de nodige rede. ’s Ochtends druk ik meestal per ongeluk, wazig van 10 uur onthouding, direct op het opbrandende lampje om met een tweedehands padje een kopje te zetten. Een slok van dit hellebrouwsel slaat me zo hard in mijn gezicht dat ik daarna nuchter genoeg ben om het apparaat juist te bedienen. Mijn huisgenoot ontdekte laatst dat de enige methode om mij binnen 5 minuten uit bed te lokken de volgende is: een kopje koffie ter hoogte van mijn kussen houden , een zachtjes “Opstaaaaan, sta dan oooohop” op zangerige toon, daarna, koffie naar mij gericht, langzaam achteruit lopen. Lief toch? Daar word ik dan wel weer emotioneel van.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s