Wilt u er ook melk bij?

Wilt u er ook melk bij?

11Soms doe ik een beetje naïef. Daarvan geef ik het 900 zielen tellende dorp waarin ik klein was de schuld. In herinnering de wereld op microniveau, met van alle modellen mens een vertegenwoordiger. Zoals de man met een lange grijze baard en een boel haar. Zijn vale kleding in gedekte kleuren was niet altijd eenduidig herenmode te noemen. Zag je hem met een winkelwagentje vol troep en een slaapzak, dan zei je “hoi”. Ik was trots te weten dat hij het wagentje ’s avonds parkeerde in het speeltuintje, naast het voetbalveld van een erg kansloze VV. Hij mocht geen naam dragen, maar met “De Zwerver” kon je alleen hem bedoelen, zoals je ook één club Dansmariekes en één Kapster had.

De Zwerver kwam soms langs. Hij belde netjes aan en vroeg of we iets warms te eten hadden. Dat was logisch, in de speeltuin stond immers geen fornuis. Dan bakte mijn moeder eieren of gaf ze hem soep. Na een uurtje wilde ze wel weer dat hij ging. Soms, als ik met mijn moeder naar de appelboer een gehuchtje verderop reed, zag je hem langs de weiden lopen. Dan riep zij verheugd van achter het stuur van haar Fiat: “Daar is de Zwerver! Hoe zou het met hem zijn?”

Wij boften maar met zo’n prima Zwerver. Later verhuisden we naar een dorp met maar liefst 2500 inwoners. De speeltuin in de nieuwbouwwijk had geen eigen Zwerver. Moeders waarschuwden voor onbekenden die werden gezien bij bosrand, onverlichte paden en in steegjes. Adreslozen werden anonieme stedelijke figuren en kregen een ellendig imago. Dat heeft niet geholpen. Zo’n type wilde Imke en mij laatst voor onze deur een fiets tegen schappelijke prijs verkopen. We luisterden en bedankten toen vriendelijk, maar onze juist gekochte cornflakes waren wel gejat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s