Platinum Bike Care Plan

Platinum Bike Care Plan

Ik heb nog altijd dezelfde fiets als op de middelbare school. Op een of andere manier wil hij maar niet gejat worden. Ik heb al twee andere fietsen staan voor het geval het mocht gebeuren, maar nee. Dus ik onderhoud de fiets. Ditmaal raakte hij lek op de Keizersgracht. Daar is fietsen big business, er zijn serieuze logo’s, sales people en websites. Leaseprogramma’s. Transporter Cabby. De jongen die de fiets voor je ‘inboekt’ is ook niet de jongen die hem maakt. Andere opleiding, heel andere functie.

Of de band geplakt kon. De jongen achter de balie hield zijn blik op de computer gericht en klikte rustig nog wat. “Banden plakken”, zei hij langzaam en zuchtte bij het uitspreken van de laatste lettergreep, “doen we hier niet.” De baas, ik denk zijn vader, stond erbij en keek naar mij. Misschien kwam ik middenin de winterdrukte en zat de fietsenmaker tegen een burn-out aan. De jongen keerde zich maar tot een stel dat stond te dubben over een bakfiets. Vader fietsenmaker knikte nog naar een prikbord dat naast de balie hing.  Daarop stond vast waar de divisie “Bandenherstel en Pneumatiek” gevestigd was. Dom dat ik zo’n industrieel gebeuren hier in de showroom zocht. 

vadersfiets2

“Wij plakken geen banden”. Het was zelfs geplastificeerd, en het leek me dat als ze hier iets plastificeerden, het behoorlijk definitief was. De volgende fietsenmaker was ver en het was bovendien bijna zes uur. “U plakt dus geen enkele band?” vroeg ik aan een rij fietsmandjes. “Nee”, wierp de jongen zich op als stem van fietsenmaker senior, “daar hebben wij echt geen tijd voor”.

Ik sjokte met mijn platte fiets langs een nieuwe rij, misschien allemaal mensen die kwamen voor een nieuwe spoiler of aluminium velgen. Heb mijn fiets de volgende dag ergens naar een oud mannetje gebracht, een pokke-eind lopen. Ook hij had geen goed woord over voor die binnenstedelijke fietsenmakers en terwijl hij de band plakte hebben we samen wat zitten klagen. Lekker.

Advertenties

6 gedachtes over “Platinum Bike Care Plan

  1. Mij gebeurde precies hetzelfde. Maar dan in het hypermoderne centrum van Rotterdam. Zo rond het futuristische station Blaak, de Kubuswoningen en het Potloodgebouwding. Zij plakten ook geen banden. Terwijl het gewoon écht een fietsenmaker was, en niet eens een showroom of zo. Gewoon een man met vieze handen, hij stelde in mijn geval wel voor om er een nieuwe binnenband in te zetten. Die van jou ook?

  2. Ja, mijn fiets werd misprijzend bekeken. Het was wel een fietsenmaker hoor! Maar hij zag er heel designerig uit, vandaar dat hij dus ook geen banden hoeft te plakken. Haha. Misschien moeten we gewoon zelf leren banden te plakken, das beter.

  3. Als ik uitgever was, zou ik je een zak geld en een huisje in Frankrijk lenen en dan zou jij daar een boek gaan schrijven. Dat zou ik dan uitgeven en daar zouden we dan een best-seller van maken en verfilmen en dan zou iedereen die film gaan zien, ook al was het niet eens zo’n hele goede verfilming. Maar ik ben geen uitgever en moet eerlijk bekennen dat ik stiekem wel eens droom van een eigen fietsenmakerij. Een hele gezellige, waar mensen langskomen om niet alleen over fietsen maar ook over het leven te praten en waar altijd goede muziek gedraaid wordt en anders naar Radio 1 geluisterd wordt. Dat laatste vooral tijdens de voorjaarsklassiekers en de Tour de France.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s