Vraag aan Dokter Jan

Vraag aan Dokter Jan

kochbuchVanochtend herinnerde ik M. aan haar voornemen met mij en J. te gaan joggen. Ofschoon ze wel zou willen ging ze toch maar niet. Toen maakte ze zo’n opmerking die ik vaker hoor: dat ik met mijn tomeloze energie niets te klagen heb. Mijn bloedeigen moeder deed dat al, verzuchten dat andere vrouwen – en ze bedoelde de buurvrouw – tomeloos veel energie hadden. De buurvrouw stond om vijf uur al op om te strijken. Ze bakte daarna appelgebak, of liever gezegd Apfelkuchen, ze was en is Duits, met allerlei al even Duitse producten voor de gevorderde kokkin.  De buurkinderen verbaasden mij en mijn zusje dagelijks als ze zich stipt vijf minuten voor vijf oprichtten uit de modder waarin we net een hut zouden bouwen. Wij kliederden nog wat verder en hoefden pas na het donker naar binnen. Dan stond onze moeder met een tweede glas sherry tegen het aanrecht te leunen, waar op dat moment de gehaktballen nog een laatste stukje verbrande korst vergaarden. Ze schetste weer haar afgunstige portret van de buurvrouw met tomeloze energie. Bijna kreeg ik medelijden met mijn moeder, die niet gezegend was. Maar ik wilde geen moeder die midden in de nacht opstond. De buurvrouw kwam nooit eens sherry drinken, had geen baan en haar kinderen kregen ook geen zelfgemaakte jurken zoals ik. Daar dacht ik vanochtend aan…Wat ik mij dus afvraag, is óf je eigenlijk wel meer energie kan hebben dan een ander.

Antwoord van Dokter Jan

Advertenties

4 gedachtes over “Vraag aan Dokter Jan

  1. Het ging om een andere J. dan die jij bedoelt denk ik. Het is een zij, dus. Lastig hoor, afkortingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s