Antwoord van Dokter Jan # 3

Antwoord van Dokter Jan # 3

Om te beginnen moeten we ons goed realiseren dat de huid een uitstekende barrière is voor allerlei stoffen uit de boze buitenwereld. Er zijn maar weinig stoffen die de huid kunnen passeren en aldus in het lichaam kunnen binnendringen. En dat is maar goed ook, want er zijn natuurlijk heel veel stoffen waar we dagelijks mee in contact komen, maar die beslist niet in het lichaam thuishoren en dus erg schadelijk kunnen zijn. (….)batemanmask

Hiermee heb ik jouw vraag echter nog niet beantwoord. (…) Moet ik aannemen dat het om een (waarschijnlijk veel te duur) cosmetisch, smeerseltje gaat dat ook nog ‘hydraterende’ eigenschappen heeft? Wat dat laatste betreft, bevat zo’n crème inderdaad veel water (meestal 70% of meer). Maar dat het ‘hydratatie’ veroorzaakt, dwz opname van water in de huid, is echt een gotspe. We mogen namelijk erg blij zijn dat de intacte huid absoluut geen water opneemt. Want stel je voor, je gaat een half uurtje in bad zitten en je komt er als een gezwollen Michelin-mannetje/vrouwtje uit, kilo’s zwaarder dus. Wat er in feite bij deze hydraterende crèmes gebeurt, is dat na het insmeren de totale hoeveelheid water dankzij de lichaamstemperatuur tamelijk snel verdampt (!) en dat er een flinterdun laagje olie op de huid achterblijft, waardoor de huid er cosmetisch gezien wat aantrekkelijker (minder ‘droog’) uitziet. En of dat verdampingsproces ‘onmiddellijk actief’ of ‘langzaam grondig’ plaatsvindt, zal te maken hebben met de toevoegingen (meestal polymeren) in de crème. Een schoolvoorbeeld dus van een broodje aap.

Advertenties

3 gedachtes over “Antwoord van Dokter Jan # 3

  1. Toch vermoed ik dat deze feitelijke onderbouwing je er niet van zal weerhouden om dure cremes te blijven aanschaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s