Buiten spelen binnen spelen

Buiten spelen binnen spelen

In een tijdschrift zag ik een foto van een gezin dat samen speelde. Een doorvoed Hollands gezin, gezellig. Het oudste dochtertje had een poppenhuis gekregen, speciaal voor haar gemaakt. Het was beeldschoon. Dat het erg bijzonder was kon ook een meisje van vier niet ontgaan. Buiten stond een autootje dat haar grootvader ooit voor haar vader gebouwd had. Een houten trapauto, en nu mocht zij er ook mee spelen. Ook haar jongere zusjes wilden wel meerijden. Met een beetje proppen pasten zij er vast nog bij.

Er stond iemand te kijken langs het gras. Iemand die dacht: “Oei, als dat meisje maar niet te hard door de bocht gaat met het autootje”. Een prinses wandelt immers met een schone jurk door rozenhofjes. Ze eet gebakjes en trouwt onvermijdelijk een prins. De meisjes scheurden over het gras, hun jurken werden vies. Dat kwam slecht uit: ze moesten nog op de foto.

palace

Prinses Amalia zou poseren met het poppenhuis. Het werd op een tafeltje gezet in een ander Paleis. Alleen om naar te kijken. Met de mensen die een kaartje gekocht hadden, want Paleis het Loo was open voor het volk. Ook het autootje dat prins Claus bouwde werd hier uitgestald. Gewone meisjes zouden stikjaloers zijn op het poppenhuis achter glas. 

Als ze groot is wordt het tentoonstellingsstuk ceremonieel geschonken aan haar kroost, die er ook niet mee zal spelen. Van het gebeuren plaatst de Weekend weer een foto, naast een stukje over die jongen die ze huwde, inmiddels een Zijne Koninklijke Hoogheid. Blijkt gewoon een vent die ook van bier houdt. Maar iedereen zal opletten of ze er niet te veel van drinken. En als ze in de slotgracht wil kotsen moet dat stiekem.

Prinsesjes lenen poppenhuis uit

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s