Het is hier net een dorp

Het is hier net een dorp

Deze eerste ochtend van de lente stond er niets op mijn programma. Van schrik sliep ik heel lang uit voor ik naar de markt liep om fruit te kopen, gevaarlijk dicht bij mijn lievelingsboekwinkel. Ik sta mezelf toe er iedere keer twee tweedehandsboeken te kopen als ik de vorige twee uit heb.

Zonlicht scheen fel door de weinige openingen die de overvolle boekenkasten het hoekpandje toestaan. Jan, de kunstenaar die het boekwinkeltje twee dagen in de week bemant, herkende mij aan mijn tassen met fruit. Een stapel oude schilderijen blokkeerde de schrijvers met een”A” in het hoekje bij de wasbak. Jan pakte er eentje op en mopperde op het fabrieksmatige doek, het soort werkje dat je op toeristische plaatsen in twintig vrijwel identieke kleurstellingen en gelijkmatige composities kan kopen. We kwamen overeen dat het een tafereel aan het Garda-meer betrof. Dat verheugde mij, mijn familie kent een traditie van zomers aan deze zwaar vervuilde poel.

Dit is mijn familie aan het Garda-meer.

meer4

Dit ben ik, met op de achtergrond natuurlijk het Garda-meer.

meer31

Ik vond weer twee boeken in het muffe hoekje en telde het kleingeld uit (zeven euro). Jan had niks met het Garda-meer en vroeg of ik het schilderij wilde hebben. Ik nam het aan en zei bedankt en dat ik weer terug zou komen als ik de boeken uit had.

schilderij2

De andere dame die in de winkel wat boeken stond te betasten keek verbouwereerd toe hoe Jan mij uitzwaaide met het schilderij onder mijn arm.

Op weg naar huis liep ik langs een bankje waarop een oudere meneer met een baret tegen de gevel van zijn huis in de zon zat te zitten. Hij sprong op toen hij het schilderij zag, en vroeg me of ik aan het Lago Maggiore was geweest. Hij begon te vertellen over de tijd dat hij in Italië gewoond had. Natuurlijk gaf ik niet toe en verdedigde ik het Garda-meer. We waren het er in elk geval over eens dat ik het in de keuken op moest hangen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s