Voor de schraalste hond op aarde

Voor de schraalste hond op aarde

Toen ik elf was ging mijn hondje Spike na drie vreugdevolle jaren dood.*Ik nam mij voor nooit meer een hondje voor mijn verjaardag te vragen, want dan zou ik drie jaar later weer zo verdrietig worden – een vroege uiting van de emotionele gereserveerdheid die mijn latere leven zou kenmerken. Hoewel Spike genetisch gezien een bijzonder mislukt hondje was, had hij het toch klaargespeeld vlak voor zijn dood een paar dorpjes verderop nakomelingen te verwekken. De bastaardpuppies waren natuurlijk even schattig als de vorige. Ik was op mijn hoede en waarschuwde mijn vertederde familie meermaals voor de gevolgen van het roekeloos adopteren van een nieuw dier (indertijd was de Tamagotchi de mode, en die kon je opnieuw opstarten). Tegen mijn adviezen in werd Ziggy in huis gehaald, een ongehoorzaam en vreemdsoortig hondje.

Natuurlijk had ik gelijk: het leek er altijd al op dat ze snel dood zou gaan. Maar de kundige maatregelen die werden genomen tegen haar zwakke hart, (gras)allergieën, staar, stress, eczeem, IBS-syndroom en manke pootje maakten dat natuurlijke selectie geen vat op haar kreeg. Zo werd ze wandelingen lang rondgedragen en sneed men tien jaar lang geduldig boterhammen in veertien kleine stukjes. Deze week leek een lekkend hartklepje dan toch de klus te gaan klaren. Emotioneel betrokken als ik ben ging ik de wake bijwonen; misschien zou ze het weekend niet halen. Ik trof een bijna-dood hondje aan, gewikkeld in natte doeken tegen oververhitting. Afgezien van alle moeite die werd gedaan haar zwakke hart te ontzien mag het toch een wonder heten: Ziggy zag ergens nog reden dit kommervolle bestaan voort te zetten. Vanochtend hinkelde ze plots door de tuin.

Ziggy, ook al wilde ik je niet, ik ben blij dat je het overleefd hebt.*

*Hiervan nam ik overigens kennis toen ik uit school kwam en een diep rechthoekig gat in de achtertuin zag met een schep ernaast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s