De Goede Orde

De Goede Orde

Arme Prins Carnaval. Hij zal wel thuis bedremmeld in zijn kopje kruidenthee zitten te turen, zijn muts weer ingeleverd en een onbestemd gevoel over die voorbije week Prinsdom in zijn leven. Prins Gijs Vermeulen was de eerste openlijk homofiele Prins Carnaval van het dorpje Reusel en baanbrekers zullen afzien; bij de traditionele carnavalsmis werd hem de hostie geweigerd. De zachtmoedige katholiek wilde de feeststemming niet verpesten, voor zover de pastoor dat niet al gedaan had.

Volgens de woordvoerder van het bisdom leeft Prins Gijs niet volgens de regels van de kerk, en “moet de pastoor in zo’n geval beoordelen of men ter communie mag gaan.” Pastoor Luc Buyens beriep zich op de regels, die helaas dicteren dat homo’s zondaars zijn, en zo verwijzen de gelederen van de kerk traditiegetrouw naar elkaar.
De sympathisanten van Prins Gijs haalden tijdens de mis uit solidariteit ook geen hostie. Het is niet te verwachten dat de pastoor lang in crisisberaad zat over deze grievende daad van rebellie jegens zijn instituut. Solidariteit lijkt me een carnavalswagen met elf homofiele bisschoppen die het volk zegenen met glijmiddel en een transseksuele Prinses Meta de Eerste zij aan zij met de enige echte Prins Gijs.
In Bonn regeerde dit jaar een islamitische Prins Carnaval, Amir de Eerste. De christelijke vrouw van Amir mocht het traditionele leiden van de mis gelukkig overnemen en het feest kon, ondanks de dissidente infiltrant, goddank met kerkelijke zegening doorgaan.
De Prinsen lieten zich dit jaar om raadselachtige redenen kleineren door de katholieke kerk.  Ook Prins Amir vergat dat carnaval een van oorsprong heidens gebruik is dat van lieverlee maar bij de katholieke kerk is ingelijfd; om het feest te vieren had niemand ooit een mis,  zegen of hostie nodig.

Nu de goede orde is hersteld verklaarden enkele homo-organisaties elke zondag te protesteren tot het bisdom hen de heilige communie verstrekt. Maar afgelopen zondag gaf pastoor Buyens lekker niemand de communie; naar eigen zeggen omdat “de eerbiedwaardige gelegenheid geen onderwerp voor demonstratie kan zijn.” Met deze schijnheilige oplossing kon hij meteen voorkomen dat er wéér stiekeme homo’s tussen zaten die hem wilden beproeven – en uitsluiten dat hij onverhoeds kerkgangers zegent die gescheiden, seksueel actief voor het trouwen of anderszins in zonde badend zijn. Intussen zit Prins Gijs als een brave jongen in de kerkbank te wachten op goedkeuring in naam des Heren. Kom op Prins Carnaval, dwing die pastoor voor je op de knieën.

Advertenties

4 gedachtes over “De Goede Orde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s