Geile Column.

Geile Column.

(Dit stukje verschijnt deze week in Folia)

Eeuwig zonde, maar van de spannendste evenementen uit je jonge leven kan je je niets herinneren. Geboren worden. Ontdekken dat zíj je ouders zijn. En leren praten, ik kan me er maar niet bij neerleggen dat ik nagenoeg vergeten ben hoe dat ging. Ik dacht er weer aan toen ik van de week wat las van de filosoof Leibniz, die meende dat bij het leren van taal abstracte aangeboren ideeën voorhanden zijn. Gelukkig heb ik wat fragmenten ter beschikking. Het eerste waar ik aan dacht was dat woord ‘excuses’. Als kleuter snapte ik niets van ‘excuses’. Volwassenen excuseerden er op los, maar omdat ik de betekenis noch de zin ervan kon inzien, gaf ik het gauw op. Hoe anders was dat met het woordje ‘geil’. Moeders cryptische verklaring zorgde ervoor dat ik vastbesloten raakte – ik moest en zou dit duistere woord aan mijn vocabulaire toevoegen. Dan maar empirisch te werk. Allereerst begon ik dingen ‘geil’ te noemen die ik stom, smerig of lelijk vond. Kwallen, het nieuws, spitskool.  Mijn belevingswereld was vrij beperkt. Dit sorteerde nogal verwarrend effect, dus ik gooide het eens over een andere boeg: nu noemde ik alles ‘geil’ dat er vriendelijk, zoet of eetbaar uitzag. Stoepkrijten geil, waterijsjes geil, Barbies geil – afijn, ik vorderde. Toch trad er een kleinzerig iemand op die de pionierende ik terechtwees, niet eens met tekst of uitleg maar met reprimandes: in de hoek. Alle vuilbekkerij was vergeefs geweest, en ik was alsnog niet voorgelicht. ‘Geil’ werd mij ontnomen.

Hoe goed ik me dat ook kon voorstellen, ‘geil’ zal wel niet zo’n aangeboren idee zijn. Ik vermoed dat ik het latere begrip geheel en al te danken heb aan de tijd dat ik mijn vertier begon te zoeken in het stiekem bellen van 06-lijnen. Inmiddels heb ik ‘geil’ weer opgepakt, en nog altijd ben ik wel een beetje trots als ik het zeg. Na die moeizame overwinning zijn enige mate en nuance helaas ver te zoeken. Van alles kan je voor geil uitmaken, eigenlijk. Behalve Leibniz dan, die niet.

Advertenties

3 gedachtes over “Geile Column.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s