Dood aan Alice

Dood aan Alice

(Dit stukje verschijnt deze week in Folia)

Een beetje eenzijdig bestaan is vaak heel prettig. Zo wijdde ik ooit maanden aan het behoeden van moeder aarde voor de dreigende Vorticon-invasie. Hoe? Door van links naar rechts door een landschap van blokjes en trapjes te lopen, waarna ik via een deurtje in een ander plat wereldje een nog iets wonderlijker prestatie zou leveren. Yorps, Gargs en Vorticons vormden de grootste bedreigingen, en die maakte ik tweedimensionaal hartstikke kapot. Een overzichtelijke en vreedzame tijd, tot mijn zus en ik ruzie kregen en ik begon te janken.

De familievete werd vanzelf opgelost: de gamewereld realiseerde al gauw een houterig soort diepte. Sindsdien slaat blinde paniek toe als ik een controller in mijn handen krijg. Waar moet moderne Mario naartoe? Hoe lang kan Mario doorlopen en als zijn wereld eindig is, waarom kent hij dan diepte? Commander Keen had dit soort lullige oneindigheidsproblemen niet! Ik gooide de controller boos in een hoek en bad dat verder alles bij het oude zou blijven.
Maar het hield niet op, alles kon en werd nog driedimensionaler. Zelfs mijn toevluchtsoord Disneyland bleek met verdieping besmet, en toonde boosaardige 3D-films als Honey I Shrunk the Audience. Eventjes leek het of stereoscopie daar in de vergetelheid zou raken.
Nee dus. Ineens is cinema zo verrukt over diepteillusie te beschikken, dat je voortdurend op een vliegende dinosaurus langsrazende brokstukken zit te ontwijken. Ook Alice in Wonderland’s derde dimensie kon me niet boeien – ik liet haar door een leger Vorticons afmaken, die smerige verraadster van de 2D-gemeenschap.

Dimensies spreken nu eenmaal tot de verbeelding. Van mijn buurman Dijkgraaf las ik dat er een wetenschapper is die al tijden probeert de vierde ruimtelijke dimensie te zien. Het duurt vast nog even,  maar dan heb je pas echt een unieke ervaring. Zie maar even wat je dáármee doet, Disney. Ondertussen speel ik wel gewoon huilend Commander Keen. Sommige dingen verander je niet.

Advertenties

3 gedachtes over “Dood aan Alice

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s