Wuiven

Wuiven

(Dit stukje verschijnt deze week in Folia)

De dag van het Symbool der Natie nadert, en dit jaar zal de minst elegante onder de feesten ons letterlijk bijblijven. De Amsterdamse schoonmakers zijn nog altijd van plan de week erop te staken, hoewel dat goede voornemen als ongeoorloofd verzuim is beoordeeld. Desondanks zal Amsterdam weer als een uitgewoonde snol in de platgetrapte frieten blijven liggen.
Die wanorde moet zijn begonnen toen van Juliana’s verjaardag een landelijk dagje vrij werd gemaakt. Het volk was natuurlijk helemaal verlegen met de onbeschreven dag verlof. Sindsdien is men voor traditie gaan verslijten wat domweg eigen is aan de ontzettende saaiheid van elk jubileumfeest. Want op een verjaardag, zo zonder verplichtingen, zo zonder taart, en vooral zo zonder jarige, wat doe je daar? Je verveelt je eigen de pleuris!

Om de grootste ledigheid tegen te gaan zijn illegale handeltjes even toegestaan. Wie slim is probeert munt te slaan uit de talenten van zijn kinderen, wie het ontbreekt aan handelsgeest of charmant grut keert zich tot onmatig drankgebruik en eventueel bandeloos gedrag. Begint het toch nog op een feest te lijken.
Maar op een feestje komt natuurlijk altijd een stel eikels opdagen, die misbruik maken van de gastvrijheid.  En één van die eikels ben ik. Uit pure balorigheid doen wij ook nog, alsof wij zélf de jarige zijn. Neem het ons niet kwalijk, we vertonen simpelweg het uiterste symptoom van verveling: zitten op een bootje. Dan zwaaien we maar wat naar wal… of liever wuiven wij, net als de koningin. En ’s avonds zullen we allemaal, ja dit jaar zelfs de schoonmakers, dwars door de troep naar bed zwalken om uit te slapen als koningen.
Tja, in die zin symboliseren hare majesteit en haar gevolg misschien toch één dag in het jaar onze natie van opportunisten, zwartwerkende handelaartjes en ander rapaille. Één dagje dan – de rest van het jaar symboliseert het koningshuis goddank alleen zichzelf.

Advertenties

3 gedachtes over “Wuiven

  1. Juliana’s geest is met mij
    Graag willen we onze verjaardag weer een beetje voor ons zelf.
    Help ons!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s