Te Voorjaarsachtig

Te Voorjaarsachtig

(Ik schreef weer wat deze week in Folia. Ach, ik wou dat ik twee hondjes was )

Op een lentedag met lome vooruitzichten zat ik in een parkje naast een oudere heer, als uit een sprookje voorbeeldig: een hoed, vlijmscherpe vouw, aktetas vijftien jaar terug zoekgemaakt. Hij keek geduldig naar de wolken bloesem die aan ons voorbij woeien, en ik probeerde dat ook. Goedkeurend knikte hij, en liet even zijn blik wat dwalen. ‘Mejuffrouw,’ begon hij met een Werther’s Echte-stem, ‘als ik zo vrij mag zijn dat te zeggen… u heeft werkelijk een prachtig decolleté.’
‘Het is nu te laat er nog wat aan te doen… bedankt dan maar,’ zei ik en glimlachte schaapachtig zoals gevleide grietjes doen. ‘Heerlijk voorjaarsachtig ziet u eruit,’ zei hij, terwijl hij opstond en zijn hoed zelfs kortjes optilde. Ik stond dan ook maar op en we gingen ons weegs.
Ik drentelde nog wat voorjaarsachtig toen trage argwaan opstak. Wacht even. Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan die ouwe vent dat hij dat mag zeggen? Waarom krijgen de jongens in de Witte de Withstraat altijd castrerende blikken als zij, weliswaar in minder elegante bewoording, hun oordelen toesissen? ‘Hee meisje, wat een geil rokje’ is toch óók een volzin?
Beste bedoelingen? Die ‘heer’ van jou kan wel poedeltjenaakt zijn onder die jas, en linea recta uit de tbs-kliniek naar het kinderboerderijtje verderop zijn komen rennen om er een paar mee te nemen voor thuis, kleuters of geitjes. Als ze het zogenaamd vragen, ‘u’ en ‘decolleté’ zeggen, mogen zelfs ontsnapte tbs’ers gewoon iets over je tieten zeggen. Gemakkelijke sloerie! En jij glimlachen. Wat ben je toch eindeloos oppervlakkig.
Dat weten die oudere heren al lang. Wij sloeries zijn erg gevoelig voor decorum. Daarom roepen ze openbare complimenten nooit vanaf de fiets. Ze lispelen niet in groepsverband, en letten op hun woordkeus. Toch blijft het gokken met openbare complimenten, het is maar net hoe de wind waait. In de Witte de With zijn alleen nooit bloesemwolken te bekennen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s