Voor de volle 99 procent

Voor de volle 99 procent

(Het zat een beetje tegen deze week voor de column in Folia)

Perfectionisme is een aandoening die de laatste jaren gigantisch in populariteit is gegroeid. Vraag eens rond naar nare eigenschappen en bijna iedereen klaagt alsof hij een kruis van volmaaktheid op de rug draagt. Ook ik leed volgens de psychiater erg onder mijn perfectionisme. Hij bracht al gauw het volgende voorbeeld om mij eens goed te demotiveren.
Volgens hem kostte het evenveel arbeid om de laatste 1 procent zuigelingensterfte in een ziekenhuis te voorkomen als de eerste 99 procent. Ik vroeg hem of hij het soms in orde vond die laatste procent te laten verrekken en hij zei van wel. Daarna dacht ik altijd aan een baby-mortuarium als ik een nacht bij het espresso-apparaat zat te streben en dan ging ik nog even door.
De psychiater raadde me toen maar
 een vakantie aan. Hijzelf leefde naar zijn mantra en liet ongeveer veertig van 
zijn honderd baby’s creperen, vandaar dat ik al gauw afscheid van hem nam. Hij zit waarschijnlijk 
nog steeds ergens zijn beroep matig uit te oefenen en ik denk aan hem, ontspannen bij het haardvuur met een zelfhulpboek. Nu ben ik op vakantie, ver weg van huis in Casablanca. Het enige dat ik moet doen voor aanvang van het nieuwe jaar is een column schrijven.
Iedereen is vertrokken naar het strand of naar een marokkaanse markt in het centrum. De computer is vooroorlogs, het toetsenbord heeft werkelijk alle toetsen verkeerd om en ik zit ijlend van de voedselvergiftiging voor het scherm. Alle tekenen wijzen erop dat er baby’s zullen moeten stikken. Maar hoeveel baby’s en hoever je zou moeten gaan om ze te sparen is nooit duidelijk.
Dokter Psychiater staat met een kussen in zijn hand te grijnzen bij het kribbetje en hij wil dat ik zijn zuster Annie Wilkes word. “Héél soms moet je die baby’s lekker laten spartelen in de couveuse.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s