Quarterlifecrisis

Quarterlifecrisis

(ik werd zomaar geredigeerd deze week in Folia)

Kennelijk heten we ‘Generatie Y’, en hebben we een eigen crisis: twintignogwats die zich, terecht, afvragen of ze wel iets belangwekkends hebben voortgebracht, en doodsbang zijn in de toekomst niet belangwekkend te zullen worden – laat staan gelukkig. Ook de hoofdpersonen in Sarah Domogala’s documentaire Alles Wat We Wilden lijden eraan.
Zoals dat gaat met modieuze problemen behoor ik tot de risicogroep. Als vanouds deed een zee aan zomervakantie vrezen dat ook mij een nietsontziende crisis boven het hoofd hing.
Ik leed aan alle van de schimmige symptomen: terwijl je denkt op een open plein te staan, omringd door opties, kom je tot het besef dat al tientallen deuren hermetisch achter je gesloten zijn en de bruggen erachter allang opgeblazen. Dat je dit jaar 2X zal worden. Dat je er al die tijd maar op los hebt geleefd. En in die tijd geen wereldkampioen in niks bent geworden. Hoewel je geen inzet verweten kan worden heb je geen nummer-1 hit geschreven. Je kan écht geen ballerina meer worden. En ook geen tienermoeder. Terwijl jij hier zit en je afvraagt of je wel het goede doet, zijn de anderen zo domweg gelukkig, zo meer zichzelf, zo veel meer seks met personen naar ruime keuze en vooral zo klakkeloos geslaagd. En waar je ergens betreurt dat het verleden uitgerekend tot dít heden heeft geleid, waag je het tóch om bang te zijn voor alle opties die je wél nog hebt. Dat je moeder zoveel keuzes niet had is jouw schuld ook niet. Crisis dus…
“De quarterlife-crisis treedt op tussen 20 en 35 jaar; de midlife-crisis tussen 30 en 50”. Eigenlijk kan een mens in voortdurende crisis verkeren. Het gevoel waarover de documentaire gaat is niet het voorrecht van een paar jonge, creatieve mensen. Het gaat over alle mensen, het gevoel heet twijfel en het gaat nooit meer over. Zo twijfel ik altijd over laatste zinnen.

Advertenties

2 gedachtes over “Quarterlifecrisis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s