NOOIT meer dus

NOOIT meer dus

(ook in de Folia )

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn uitvaart is nog niet geregeld. Vroeger zei een katholieke schlemiel eens tegen mij dat ik niet op zijn kerkhof zou mogen rusten, maar door wormen zou worden aangevreten in het bos. Die dreigende gruwel moeten ook verzekeraars aangevoeld hebben: ‘Wilt u uw nabestaanden met een gerust hart achterlaten’ (en niet aangevreten worden), ‘dan moet u uw persoonlijke uitvaart nu regelen’.
Ik open de envelop; als u echt van uw naasten hield,  zou u allerlei verantwoordelijkheden die niet de uwe leken nu verzekeren – u zult toch zeker de gelegenheid van uw unieke signatuur willen voorzien? Liefst 29 uitvaartopties zijn er, mijn uitvaart wordt al gauw unieker dan ikzelf ooit was.
Laatst zat ik weer in zo’n koddig zuidelijk kerkje. Bedrijvige misdienaartjes stoven opzij voor de priester, ver boven pensioengerechtigde leeftijd, die zijn kansel betrad in een sleetse pij. Zeker daarom dat men met collectemandjes rond ging, voor de gangbare platgetreden gebedjes. In tijden van nood weet zo’n geestelijke tenminste altijd wat te doen; relativeren met de misère van een ander. Niks unieks of persoonlijks, niemand verslaat de dramatiek van Zijn einde. ‘Jezus is gestorven’, sprak de priester tegen het orgel achterin. Ja, die ook ja.
Voor diegenen die niet de hemel in hoeven zijn er wat minder beproefde teksten beschikbaar. In een crematorium, na de instrumentale versie van ‘Candle in the Wind’, besloot een papperige uitvaartbegeleidster zelfs dichterlijk: “NOOIT zullen we zijn handen meer vastpakken. (…) NOOIT zullen we hem meer zien.” Voor het geval er iemand hoopte dat de overledene bij wijze van surprise nog aan de koffietafel zou verschijnen.
De 29 opties lijken me eender, alles niks. De baas te spelen over een gelegenheid die je niet van plan bent te bezoeken is toch een beetje dwingelanderig. Zoiets zou Jezus ook nooit doen. Als je een beetje als hij was schrijven ze teksten in je naam, en anders wordt het gewoon ‘Candle in the Wind’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s