Boeken voor de akoestiek

Boeken voor de akoestiek

( deze week in Folia )

“De toekomst is begonnen”, klinkt het profetisch. De toekomst is vol meta- data, knowledge on demand en meer toekomst-ige onderwerpen. Bij de discussie in het PC- Hoofthuis over de Toekomstige Universiteitsbibiliotheek was het vijftal aanwezige studenten misschien nog wel het meest uit de tijd. Voor de Powerpoint-presentators leek de zaak ‘Het Boek’ twintig Office-versies geleden al te zijn uitgemaakt.
Informatie is digitaal. Daarom is de toekomst zonder boeken. Studenten willen namelijk studieplekken, computers en nog meer computers en daar kunnen ze die digitale informatie dan uit halen. De bieb van 2025 is een plek van connecties in plaats van collecties, met in het midden de heilige dienaar van 1,5 biljoen gigabyte. Alles altijd laatste druk. Wie dat wil, moet maar lekker thuis ruggetjes repareren met leukoplast. De bibliotheek wordt, let op, een ‘facilitheek’, en in zo’n kale tent zijn boeken gelijk eierdozen- goed voor de akoestiek.
Menig student zal zich verheugen op die faciliteiten, maar ik ken er geen die daardoor boeken al overbodig acht. Volgens bibliotheekdirecteur Nol Verhagen hoeven studenten niet bang te zijn dat de boeken zullen verdwijnen: boeken verdwijnen namelijk niet vanzelf. Ze worden verplaatst. Vrachtladingen van die ouwe zooi liggen er al in Zuidoost. Twintig kilometer boekenplank die de UB niet meer hoeft te huren bij het CvB. Die boeken kun je opvragen en dan liggen ze een paar nachtjes later in de rode Enterprise op het Singel. De toekomst was toch al begonnen! Opletten.
Klopt, boeken in een depot zijn nóg trager dan boeken in een kast. De begeesterende taak die het boek nog zou kúnnen vervullen in een moderne bibliotheek verliest ze daarmee. Zo verdwijnen boeken inderdaad, niet doordat ze zich overbodig hebben bewezen, maar vast overbodig zijn bestempeld. Dat de missie van de bibliotheek voorgesteld wordt als een ontwikkeling die de gedrukte collectie overbodig zal maken is dus niet raar. De toekomst kan je gewoon invoeren.


 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s