Ik koop van jou

Ik koop van jou

Investeer in de Liefde, zag ik in de vitrine van een juwelier. Dat diep trieste devies houdt me nu al enkele dagen bezig. Wat zou het aardig zijn als het zo werkte: Geef het af, en na een tijdje groeit uw goed gegarandeerd. Kennelijk had niemand vertrouwen in mijn rendement deze Valentijnsdag. Heeft men mij niet lief soms? Nee, het zijn juist mijn aardig opgeleide, sarcastische, bijna gelukte geliefden die de behoefte voelen dit sympathieke initiatief te versjtieren. Commercieel. Eens per jaar komt de frustratie over de commercie, die ze anders nooit te min is, eruit. Waarom toch die onevenredige woede jegens dit onschuldige initiatief?
Whatever, love don’t cost a thing. Ík heb die schuld over het ontvangen van loepzuivere karaten gewoon nooit gevoeld, Jennifer. Liefde kun je niet kopen, maar je mag haar toch wel aanbieden? Het zijn goddomme geen steekpenningen!
Toen mijn opa na een lang ziekbed voor altijd afscheid nam van mijn oma, zei hij alleen: “Annie, ik moet toch eens iets voor je kopen.” Ik vind dat hartverscheurend aandoenlijk. Ja, het is volslagen ontoereikend, blind aan alles voorbij stuntelend. Maar misschien zijn cadeaus een hoopvol laatste station voor de sukkels. Voor de verbale spasten, de mensen die alleen de taal van de wiskunde spreken.
Een vroeger vriendje, een bèta, brak het hoofd over honderden hallmarkslagzinnen op zijn geruite notitieblok. Hij investeerde een ring toen ik het dreigde uit te maken. Het bracht hem toch een week winst op. De fondsen kunnen dus nogal wisselvallig zijn, beste juweliers van het land.
Natuurlijk laat Petemoei Commercie een boodschappenmandje afdalen in de put van het ongezegde. “Betuig uw liefde! Investeer!”. Een beetje dwingelanderig kreng is ze wel, ja. Maar de meeste mensen willen hun liefde ook helemaal niet betuigen. De meeste mensen willen eens per jaar lekker zeiken over ‘de commercie.’

( dit stond ook weer  in Folia )

Advertenties

4 gedachtes over “Ik koop van jou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s