Elk begin is een nieuw einde. Ofzoiets

Elk begin is een nieuw einde. Ofzoiets


“Heejjj, jij studeert toch filosofie of niet!?” Jawel, ook om 04:30. Ik zit op het stoepje van de kroeg en mijn maag centrifugeert. “Goed dat ik je tref, ik zat laatst nog ergens over na te denken.” Aha, nadenken. “Geloof jij in het tóeval?” Kom Emma, dit is zo’n kans te laten zien hoe leuk filosofie is. “Is toeval een soort geloof dan?” “Nee, ja, je weet toch, dat de wereld vooraf vast ligt. Predestinatie!” Dit voelt een beetje alsof ik Adobe CS4 op een autoradio ga installeren. “Ach…” lal ik, “ik geloof meer in postdestinatie, Zie je wel!, zeg ik dan, IK ZEI HET JE TOCH!”
Filosofie op Feesten en Partijen, ik ben er niet zo goed in. Allemaal denkers zijn we, zolang de borrelnootjes voorradig zijn. Voor je het weet staan alom filosofen van hun barkruk op om je met tegeltjesknallers tot stomheid te slaan. En anders drukken de vragen “Wat denk jij met die studie te kunnen?” en de directere “Wat is het nut daarvan voor mijn dartvereniging?” de filosofeerpret wel. Doorgaans trouwens afkomstig van mensen die zelf de behoefte al te veel te studeren nooit gevoeld hebben.
Filosofie, ooit toch een basis voor de wetenschap, wordt gezien als de typische tweede studie. Schaken tijdens de Olympics. Doe maar hoor, maar studeren naar denken, het juiste of betekenis, als ‘waar, juist en betekenisvol genoeg’ volstaat, wat een ondoelmatigheid. Je denkt dus je nikst! Met de bezuinigingen op het onderwijs zal het er dus vast niet filosofischer op worden in kroegen en daarbuiten.
Ha! Sinds kort weten alle studenten hoe het voelt om van vrijblijvendheid verdacht te worden. Wisselen, tweede studies, ‘langstuderen’, en je moet dit een beetje uitspreken als ‘recidiveren’, is roekeloos. Ja, de student lijkt al schuldiger. Studeren is geen inspanning, een lening geen opoffering, een academicus zal later toch zescijferig ‘opstrijken’.  Echt, filosofen. Bereid je voor op het tijdperk van de Kroegfilosofie. Met de minor Tegeltjesteksten.

( lekker boos worden in Folia )

Advertenties

Een gedachte over “Elk begin is een nieuw einde. Ofzoiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s