Dood Vogeltje

Dood Vogeltje

Altijd al wilde ik een rebel zijn. Ik probeerde gabber, maar ik was erg ongelukkig met de muziek. Ik probeerde punk, maar was erg ongelukkig in de kraakpanden. Ik had nog een cd van Rancid en een punk-vriendje met een hond aan een touw, maar alleen al bij die graffiti van hem stelde ik teveel vragen. Het werd natuurlijk huilen. Geen rebel zijn is soms moeilijk.
Vorige week was ik bij de opening van een street art-expositie. Het was in een poenerige tent, een zaal naast de dure klassiekers. Deels misplaatste leeftijdsgenoten, deels museumpubliek, en op de muur wat felgekleurde spuitbuswerken. Was dit, zo uit de context, niet ontegenzeggelijk sáái? Het commentaar viel niet in goede aarde, we waren immers op een expositie en dan is street art behoorlijk niet-saai. Street art is kunst die zijn aandacht opeist in plaats van verdient! Rebels.
We liepen een rondje en dronken van de openingswijn en aten van de openingshapjes voor we allemaal maar naar huis gingen. Het was aloude assimilatie in actie. Het bijzondere wordt ingelijfd door zijn tegendeel, het algemene, en wordt een niets-bijzonders. Een lege huls waaraan de algemenen zich een schijn van oppositie kunnen aanwrijven voor een zondagmiddag.
Kurt Vonnegut vergeleek kunstenaars eens met de kanaries die mijnwerkers vroeger voor zich uit stuurden in gevaarlijke mijnen: als het gezang stopte gingen de mijnwerkers niet verder, dat duidde op verstikkende gassen. Dat is niet alleen mooi omdat het gezang een waarschuwing is, een uitdrukking van gevoeligheid die de mijnwerker ontbeert, maar ook omdat het vogeltje daarna dood is. Geschiedenis. Misschien was dat precies waarnaar we keken.
Net als in het kraakpand toen ik vijftien was. Wat punk is aan punk, wat straat is aan straat, is precies wat ik ervan wil hebben: wat ik niet ben. Een doelloze rebel is geen echte. Die kijkt naar een dode kanarie, in een museum, op zondag. Geen rebel zijn is soms droevig.

( dit staat morgenochtend lekker gedrukt in Folia )

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s