Gevorderd Excuseren

Gevorderd Excuseren


Jij hebt het gedaan. En ik. Slecht werk leveren. Je zelfvertrouwen is tanende, je twijfelt aan jezelf en aan je talent, waarschijnlijk terecht. Maar wil je dat er ooit nog reden is om uit je vervuilde nest te komen, en iets anders te doen dan Jersey Shore herhalingen kijken, dan kun je jezelf hiervan niet de schuld gaan lopen geven.  De enige manier om uit dit comfortabele dal van zelfmedelijden te komen, is een Excuus verzinnen. Dat kan gewoon in bed.
Gelukkig beschikt de mens over een Excuus-reflex. Geef toe, je hebt nog nooit zo’n afgeserveerde zangeres in een talentenjacht horen verzuchten: “Ik heb geen talent. Ik stop ermee.” Al die jengelaars hebben hun stemband verstuikt of zijn terminaal ongesteld. Opgelost, en door!
Excuses zoeken is helemaal niet gek. Opvallender is dat degene die het slechte werk moet lijden de excuses slikt. “Och, wat sneu.. ik begrijp het.” Vanzelfsprekend begrijpen wij het, we zijn immers bekend met het opmonterende effect van onze eigen excuses.
Dat de natuur meedogenloos is bij het verdelen van talenten is natuurlijk een van haar meest amusante en tegelijk gruwelijke eigenschappen. Ja, soms gilt de kleine Gordon in jou: “Talentloze trol, kap met zingen!” Maar je bent geen Gordon. Zoveel als je je eigenwaarde van andermans oordeel af laat hangen, laat je het maar uit je hoofd hard over anderen te oordelen. Het allerergst aan eerlijkheid zou dat kleine risico zijn, dat jij zélf de talentloze blijkt.
Dus ontdoe jezelf niet van het Excuus! Het zou zijn alsof we met zijn allen zouden toegeven, dat je door een openstaande brug heus geen half uur te laat komt. Geef de omstandigheden, fysiek of extern, zonder te blozen de schuld. Ga daarmee vooral dóór.
Je kunt het nog verfijnder aanpakken. Wijt het aan de rest. Zeg: “Ik ben mijn tijd vooruit. U bent nog niet aan mij toe.” Zo ontdoe je de mensheid van een talent, jou te begrijpen, en neem je er zelf een bij, en zelfs één, dat alle anderen voorbijstreeft. Een meesterzet! Het Excuus der Excuses. Geef de wereld de schuld. Je bent goed. Geef de mensheid de schuld. Je bent bovenmenselijk goed. En nu uit bed.

( dit kun je ook vinden in Folia )

Advertenties

3 gedachtes over “Gevorderd Excuseren

  1. Hoi Emma, ik weet dat ik geen excuus heb maar ik heb je een tijd niet gevolgd. Omdat het vandaag regent heb ik een excuus om binnen te zitten en je laatste columns te lezen. Je hoeft je echt niet te excuseren, ik vind het leuk om te lezen en to the point. Excuus voor deze korte reactie, tot gauw, Marina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s