Con Te Partirò Tenerife

Con Te Partirò Tenerife

Ik heb een vriend, laten we hem Jaap noemen. Jaap ergert zich aan mensen, en aan lawaai, maar het allermeest aan muziek, of liever: muzak. Je verwacht dat zo’n spitsvondig woordje bedacht is door iemand met een NEE-NEE-sticker en een doorgeefabonnement op de Vrekkenkrant, maar het is een merk. Muzak Music maakt al 75 jaar muziek die koopgraag maakt, en doet dat met zoveel weerklank dat muzakbestrijders zich hebben verenigd in de Stichting Bescherming Akoestisch Milieu. Echt.
Ik begreep nooit zo waar Jaap en zij zich druk om maakten – tot vorige maand.  Ik ging op vakantie, naar een ‘resort’. Daar verwachtte ik lichaamstemperatuur, ongelimiteerd eten en stilte, je kent ‘t wel. Nee dus. Op Dag 1 al beluisterde ik een keur aan probleemvrije deuntjes, van ontbijt tot diner, van de lobby tot in de toiletten. En wat voor muziek!
Als deze muziek in de brugklas zat zou zelfs Knuffelrock 6 hem pesten om zijn nep-merkkleding. Een levensvermoeide violist nam de zanglijn van Mariah Carey’s Hero te grazen en een onbegenadigd keyboardspeler Elvis’ Love me Tender. Op Dag 2 speelde een dwarsfluitiste óók dat nummer, aan het ontbijt. Naast me zag ik een vrouw glazig voor zich uit staren met vijf lege champagneglazen voor haar krokantgebakken gemoed.
Ik had zin mijn vriend Jaap te bellen, maar hij vindt zijn ringtone ondraaglijk. Muzakhaters willen eigenlijk géén geluid, en dat is misschien wel het probleem van hun strijd. Een onderscheid maken tussen een verkozen publieke ruimte en een onontkoombare openbare ruimte is lastig. Wie naar Tenerife gaat, heeft zijn lijden toch een beetje verdiend.
Geloof mij als ik zeg dat Nederland meevalt. Toen op Dag 3 de frontman van de Beatles-coverband “We’re the Beatles” zei, werd het me echt te gortig. Ik sloeg de laatste tequila sunrise achterover, en terwijl een tenor die eigenlijk alt was Con Te Partirò inzette, zwalkte ik naar de enige veilige plaats. Mijn kamer. Ik wilde Jaap bellen, maar ja.

( Rechtsachterop Folia met mijn foto erbij)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s