Onder Auteurs

Onder Auteurs


Opgetogen fietste ik vrijdag over de gracht. Ik was uitgenodigd voor de auteursborrel, de ´Aftrap van het Literaire Seizoen.´Het seizoen begon bewolkt en miezerig, maar met mijn eerste contract op zak voelde ik me toch behoorlijk onsterfelijk.

In een tuin met grind en hofjes stonden ze gegroepeerd per drie of vier, in van die kringetjes waar je alleen in kunt met connecties of sociale vaardigheden. Dus ik deed alsof ik iets moest halen aan de bar, bestelde er voor de vorm twee en dronk die op terwijl ik op mijn telefoon dringende berichten beantwoordde.
Een vrouw van middelbare leeftijd stelde zich aan me voor, ik vroeg maar of ze soms een boek had geschreven. Nee. Ze was uitgeefster, en toen ze vriendelijk knikkend aftaaide merkte de knappe schrijver naast me op dat zij een belangrijke uitgeefster was, van beroemde schrijvers. 

O goddank, daar was mijn redacteur, en hij stelde me voor aan dichters en schrijvers die vele werken op hun naam hadden staan. Hij zei dat ik de jongste auteur was bij de uitgeverij en ik probeerde daarbij bescheiden en bevallig te lachen. Het woord ‘vers’ gebruikte hij ook, dat ik vers was, waarop een oude dichter met een drankneus aan mijn hals rook. Niemand keek van die vrijpostigheid op, dus ik verzekerde mezelf ervan dat dit nu eenmaal des dichters was.

Miezer werd regen en nu moesten alle kringetjes in de tuin onder het prieeltje passen. De oude dichter drukte zich tegen mijn rug. Ach, aan mijn linkerzijde stond ik zelf toch ook tegen iemand geleund, redeneerde ik zwakjes. Daarbij, de dichter vroeg of ik hem van mijn voortgang op de hoogte zou houden, dat was toch aardig?
Toen het opklaarde was de dichter weg en stond ik weer alleen aan de feesttafel met nootjes. Ik had geen dringende berichten op mijn telefoon. Het meisje van de uitgeverij kwam naar me toe: “Je kent hier nog niet veel mensen zeker, he?” “O nee, ik werd gebeld.” Loser.

( (Tegenwoordig kun je dit ook allemaal bekijken op het gloedjenieuwe Folia Web! Supermodern. Ga kijken dan! )

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s