Heler

Heler


Ja, fietsen worden gejat, dat heb ik geaccepteerd. Waar ik minder goed mee omga, is het morele onweer waarin ik vervolgens terechtkom. Ik stond op het station, laat, dus pissig en blutter dan Griekenland. Ik was die week al bij de Aldi geweest, en Duo gaf niet langer gratis geld voor feestrente. Ik zwaaide naar een taxi. Hij stopte, maar zo bedoelde ik het niet.
Volgens mijn vrienden rechtvaardigt zo’n financiële situatie een gestolen fiets. Die haal je op de Sleutelbrug, dat weet iedereen toch? ‘Tuurlijk,’ zei ik. Voorzichtig stond ik een tijdje op de Sleutelbrug fietsbehoefte uit te stralen. Zoals gewoonlijk, áls ik dan eens door rood wil lopen, springt het licht goddomme op groen. Men deed ineens, alsof hier nooit geen gestolen fiets fietste.
Ik had het 06-nummer van Koos de Aardige Fietsenjunk… Iedereen weet dat je geen stevige zwarte omafiets met gouden letters moet nemen, de omloopsnelheid van stevige zwarte omafietsen met gouden letters is het allerhoogst.
‘Heeft u ook iets met een verlaagde instap?,’ vroeg ik dus.
‘Iets anders afzichtelijks, een vouwfiets misschien?’
Nee.
Eigenlijk, kun je bij de Aardige Fietsenjunks gewoon voor losgeld je gegijzelde fiets terugkopen. Misschien vond ik het toch best een fraai systeem. De stad telt duizenden inwisselbare kutfietsen, zodat onze junks óók naar de Aldi kunnen. Ik rekende mezelf maar tot het Fietsleger des Heils. Koos en zijn kompanen zouden vanavond schone drugs spuiten onder een knus Amsterdams dak.
Zo werd ik een heler. Als er een hel bestond zou ik daar vast eeuwig slagen in mijn wiel krijgen, maar hier op aard fietst het vooralsnog prima. Oké, het siert me niet heel erg. Dus lief fietsdiefstalslachtoffer, als je een foto kan overleggen van jezelf met mijn nieuwe fiets in betere tijden krijg je hem terug. Voor vijfentwintig euro. Ik moet ook naar de Aldi, dat begrijp je. O ja, het is dus een stevige zwarte omafiets met gouden letters.

( Dit was een productie voor Folia Magazine! )

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s