22,3 jaar

22,3 jaar


Het schijnt 22,3 jaar te duren voor een traumatische gebeurtenis grappig wordt. Die decimalen klinken exact genoeg om onderbouwd te zijn, maar ik zag het van de week in South Park. Mijn moeder zat ernaast, ze was te logeren. Vlak na de kerst stond ze voor de deur, met een koffertje en al onze fotoalbums in plastic tassen.
Na een tijdje begon ze zelfs de koelkast schoon te maken, maar het moment dat ze zich zou gaan vervelen kwam dichterbij. We maakten veel grapjes. Ik schreef haar in bij Parship en Relatieplanet, waardoor ze de hele dag schunnige mailtjes kreeg van korstige autodealers ( 😉 😛 ). Vond ze grappig.
Volgens mijn psychiater is dat grapjes maken een “ontwijkend overlevingsmechanisme.” Volgens mijn psychiater “doorvoel” ik mijn emoties niet. Ik probeer ook wel te zwelgen in verdriet ( en voor me te zien hoe deze bewogen momenten na mijn dood op Candle in the Wind worden gemonteerd), maar het lukt niet. Gezonde mensen huilen eerst heel veel en gaan in die tijd veelvuldig naar de psychiater. 22,3 jaar lang.
Zo lang duurde het tot aids grappig werd. Het mag nu. Voor 9/11 is het nog te vroeg. Dick Bruna vond de plaatjes “Nijn Eleven” en “Nijn Kampf” niet grappig en wilde ze laten verbieden. Dat bevordert het harsher in hindsight-effect: als iedereen vindt dat we niet mogen lachen, beladen we het onderwerp nog meer.
Mijn moeder doet dat niet. Hoe erger iets is, hoe harder er grapjes over nodig zijn. Er bestaat volgens mij geen logisch verband tussen verstreken tijd en grapgeschiktheid.
Gister ging ze weg. Ze maakte me ’s ochtends wakker, net als vroeger. Met dit verschil, dat ik vroeger dacht dat ze zou weten wat ze moest doen. Ineens moest ik wel huilen, zo hard dat het snot in mijn mond liep. Ik wacht wel tot het weer grappig wordt. In de tussentijd graag veel grappen over aids, de Holocaust en 9/11.

( Dit staat ook weer in Folia Magazine )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s