Oma wil dood

Oma wil dood

Vorige week gingen we naar het bejaardenhuis. Oma vroeg ons met klem de laatste koekjes en peren op te eten. Ze had nog precies twee sinaasappels, één voor donderdag en één voor vrijdag. Vrijdag wilde oma namelijk doodgaan.
Bij de condoleance zat Oma’s overbuurman stiekem op een stoel te snikken en een dame met een rollator rolde tot drie keer toe langs de kist. Even later sprak ik de twee. Hoewel míjn oma geheel volgens planning naar de andere dimensie is geholpen, wil dat nog niet iedereen lukken. Niet uitzichtloos genoeg. “Sparen jullie pillen?” vroeg ik. “Nee hoor, het kan gewoon met helium”, zei de dame. Overbuurman knikte instemmend en zei dat rattengif ook werkte, “dat deden Russische spionnen ook”.
Van het “Burgerinitiatief Uit Vrije Wil” hadden ze ook gehoord – het voorstel de euthanasiewet te verruimen, zodat niet alleen patiënten die ondraaglijk en uitzichtloos lijden stervenshulp kunnen krijgen, maar ook 70-plussers met ouderdomskwalen die hun leven ‘voltooid’ vinden. “Wat is nou voltooid?” vroeg Overbuurman. Uit Vrije Wil schrijft over voltooide mensen: “Alles van waarde ligt achter hen.” Het leven zelf is volgens hen dus niet per definitie de moeite waard.
Maar de euthanasievraag blijft een vraag die door ánderen beoordeeld moet worden. Die verandert met de verruiming van “zijn die laatste weken de moeite waard?”, een beetje naar “is het leven altijd de moeite waard?” Nogal een lastige vraag. Ik zou hem voor niemand anders dan mijzelf durven beantwoorden.
Het vervelende van mensen die wél menen dat het leven uit zichzelf heilig is, is dat hun heiligverklaring ook geldt voor mensen die daar zelf anders over oordelen. Wat de huidige regering er ook over besluit, doodgaan kan niet zomaar, als je toestemming wil tenminste.
Volgende week is trouwens de Week van de Euthanasie. Hoe je die moet eren weet ik niet zo goed. Misschien toch maar even langs bij het bejaardenhuis, kijken of ik nog iemand kan helpen bij zijn bestelling op http://www.heliumshop.nl.

( Dit staat ook in Folia Magazine )

Advertenties

Een gedachte over “Oma wil dood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s