Altijd Komkommertijd

Altijd Komkommertijd


Als ik een pestbui heb, kan ik niet veel nieuws verdragen. Ik weet niet hoe ze het doen, maar dezelfde lui die volhouden dat je positief door het leven moet, verdiepen zich dagelijks in bakken onversneden ellende. Ik vroeg zo’n positieve vriendin, hoe zij het nieuws doorstond, en ze citeerde, of het niets was, Anne Frank: “Ondanks alles geloof ik in de innerlijke goedheid van de mens.” Ja, kan wel wezen, dat dacht ze vóór ze vergast werd. (09/03/12: oeps dit was een foutje: https://emmacurvers.nl/2012/03/09/fout/)
Van onderzoeken op dit vlak word je niet veel wijzer: men vermoedt wel dat er een verband bestaat tussen wereldnieuws en depressie, maar er zijn ook redenen om aan te nemen dat angstige mensen vanzelf meer geneigd zijn zich op ‘negatieve beelden’ te richten.
Dat ik het nieuws nog lees, komt alleen doordat de krant zich heeft aangepast aan labiele mensen zoals ik. Vroeger toen alles kutter was, was non-nieuws er alleen als er niets échts was om over te berichten, in de komkommertijd (oude mensen bevestigen dit). Nu is het marginale bericht een vast onderdeel van de krant. Er bestaan mensen die daarover zeuren en klagen, maar die moeten zich goed beseffen dat dat nieuws gewoon voorziet in een moderne nieuwsbehoefte: de mijne. Ze maken de rest draaglijk, die cryptische koppen en een sobere broodtekst, maximaal vijf zinnen vol kleinzerigheid, klein geluk of klein leed. Kleuters knuffelen cavia’s dood, Krokodil valt uit raam en breekt tand, dat soort headlines.
Soms fantaseer ik dat het komkommertijdbericht stilaan terrein wint; van de kantlijn, naar hele rubrieken, en ik uiteindelijk tot hoofdredacteur van de komkommerkrant gekroond word. Enkel goed nieuws. We rapporteren van alle gebeurtenissen die vlekkeloos verliepen of waarbij men constateerde dat het ondanks alles toch best aardig was gegaan. Eensgezindheid over het weerOntspannen sfeer in de Tweede Kamer na grapje minister Opstelten – Zeespiegel steeg niet merkbaar. Leve het realistisch escapisme!

Dit staat ook weer in Folia Magazine.

Advertenties

8 gedachtes over “Altijd Komkommertijd

 1. In feite worden de wetenschapsrubrieken en -pagina’s al het hele jaar door voor tachtig procent gevuld met komkommernieuws: overdreven positieve, op vooruitgangsdenken gebaseerde berichten. Brompotjournalisten leveren daar dan weer kritiek op, want er is vast veel af te dingen op de resultaten, de conclusies en al helemaal de toepassing daarvan, maar de standaard gedachte blijft: niet te veel checken, want anders hou je niks over. Net als met de te mooi om waar te zijne komkommertijdverhalen

 2. Ik weet het, de wetenschapsrubriek leent zich er ook uitstekend voor. Ik zoek daar ook vaak naar goed nieuws. Maar dat je me nu vertelt dat die berichten misschien niet helemaal goed gecheckt zijn vind ik dan weer schokkend. Weg hoop. Het ideale komkommertijdbericht, is trouwens (mijns inziens) een stom voorval dat toch nog net goed afliep, (zoals met die duitse kleutertjes die naar het vliegveld waren gelopen met hun opblaasbeesten om op huwelijksreis te gaan). Dus niet “te mooi om waar te zijn.”

 3. Dat is absoluut waar: je kunt het heel gek bedenken, aandikken en aanpassen, maar de werkelijkheid heeft altijd nog een uniekere versie in petto. De kunst is om die te vinden en te durven uitzoeken hoe het precies zit…

 4. Hallo Emma,

  Hallo Emma,
  In de laatste Folia las ik jou column. In jou stukje beweer je dat Anne Frank vergast is. Dat is niet waar. Zij stierf aan uitputting en/of vlektyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Dus als je felle uitspraken in het vervolg maakt over iemands dood. Let dan wat meer op je woorden.

  Groetjes,

  Daniela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s