Lekker stil

Lekker stil


Er hoeft maar iemand met een term voor een maatschappelijke ontwikkeling op de proppen te komen of ik begin het verschijnsel in kwestie overal waar te nemen. Zo ben ik in de veronderstelling komen te leven dat we mij tot de flexmensen kunnen rekenen, dat ik lijd onder m’n hyperconnectiviteit, en dat er ergens in Nederland een zorgwekkende fatsoenskloof ligt en ik helaas aan de slechte kant woon.

Opiniemakers produceren voortdurend neologismen om een verhaal aan op te hangen. De term wordt een #gegeven en ineens windt men zich er massaal over op. Ook dáár is natuurlijk een woord voor: ‘stemmingsbesmetting’. Massapsycholoog Jaap van Ginneken introduceert het in ‘Het Enthousiasmevirus.’ Mensen nemen stemmingen ongemerkt van elkaar over. Doen ze altijd, maar door hyperconnectiviteit ( heb je ‘m!) slaat de stemming in de publieke discussie explosief over. Plotsklaps lijkt iedereen verheugd over een mogelijke Elfstedentocht, het volgende moment verontwaardigd over een politicus en een uur later oververhit over een asociale journalist. Voor je goed en wel toegerust bent er iets zinnigs over te zeggen is het onderwerp al platgelopen door een horde die met hooivorken in de hand op weg is naar het volgende. Nou ken ik duizend mensen, en mijn duizend mensen op hun beurt duizend mensen. U begrijpt dat ik van stemmingsbesmetting het ergste vrees. Helemaal met onze toenemende hyperconnectiviteit!

Gelukkig lopen mijn miljoen verbindingen terug naar een aantal afgelegen schiereilandjes met dezelfde mensen. Wanneer ik zo’n woordje bij niet-schrijvende vrienden aankaart, komt me dat vaak op opgetrokken wenkbrauwen te staan. “Fatsoenskloof? Waar heb je het over? Een moraalloze antisemiet? Jij? Hahaha.”, zegt vriendin I., terwijl ze een kopje thee voor me inschenkt. Misschien wonen de meeste mensen gewoon argeloos aan deze of gene zijde van de kloof. Heerlijk. Jammer genoeg besmet hun stilte niet zo lekker.

Dit staat ook weer in Folia Magazine.

Advertenties

Een gedachte over “Lekker stil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s