Literatúúr

Literatúúr

Gisteravond kwam een aantal mensen in de Balie bijeen voor beraad over de Nederlandse Literatuur. Critici en literatoren van naam zaten zich al tijden op te vreten achter hun bureaus. Uitgevers brengen debuutromans per tien op de markt. De debutantjes prijzen hun gebakken lucht zelf wel aan via twitteraccounts en wachten vervolgens in ledigheid op een volgspot.

Waar is men nou eigenlijk zo bezorgd om? Dat er schrijvers debuteren die de vorm interessanter vinden dan het vak? Ongetwijfeld zijn die er. Dat er met zoveel debuutromans ook meer rommel verschijnt? Allicht. Nee, de zorg is dat eigenlijk géén van die nieuwe schrijvers zich met echte literatuur bezig kan houden. Want literatúúr is afkomstig uit het tranendal van de afzondering. Zware kost die alleen in een compleet tijdsvacuüm kan worden voortgebracht, door een schrijver met een hoge resistentie tegen elke noviteit.

We zien eigenlijk te veel van de nieuwe schrijver. Hoe hij staat te borrelen op een netwerkevent en sociaal mediaal doet met collega-auteurs. Hoe hij het publiek vraagt zijn boek te kopen, en hoe hij zich ergert aan zijn kapotte OV-chipkaart. Hoe alledaags, hoe… licht. Op déze manier kan hij natuurlijk niet voldoen aan het eendimensionale stereotype dat men zo innig liefheeft.

Het is ouderwets klagen over de jeugd van tegenwoordig. ‘De markt wordt overspoeld met boeken over wissewasjes’, las je vorige week in Folia Magazine. Jeroen Brouwers moest zelfs kótsen van al die onrijpe en nietszeggende debutanten, ocharm. Veel ervan verdwijnt en dat is niks erg, want ook wat de moeite is krijgt meer kansen dan ooit.

Twintig jaar geleden schreef Zwagerman een boek en nog stééds mag hij op tv. Dat verdomde Gouden Ei staat nog stééds op 1 in de boekenlijsten Nederlands. Het kostte Siebelink decennia eer hij eens met die violen over de brug kwam. Brompotten, blijf lekker zitten, lees nog eens wat van de grote dode drie. Maar uitgevers, verlos ons van het oude, geef ons meer meer meer!

Een stukje voor Folia Magazine!

Advertenties

Een gedachte over “Literatúúr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s