Groot Geluk

Groot Geluk

“Sommige mensen hebben zo weinig en zijn toch zo gelukkig, daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen.”

Ik schrijf jullie vanuit Seoul. Nu ik ook eens in het buitenland ben zal ik toch zeker de kans niet voorbij laten gaan mijn column een beetje kosmopolitisch elan mee te geven. Vrienden die terugkomen van een verblijf in de jungle van Borneo of een reis vol ontberingen door India zeggen vaak dingen als: “De mensen daar waren zó gelukkig met weinig. Gewoon een gegrilde ananas en glunderen dat ze deden!” Daarna zijn ze zelf ineens óók heel erg gelukkig met weinig. En eet je bij hen maandenlang gegrilde ananas.
Aangezien ik doorgaans ongelukkig ben met weinig, hoopte ik ook op zo’n ervaring om met jullie te delen. Helaas. Gadverdamme wat zijn de lui hier ongelukkig. Net opgezocht: op de wereldzelfmoordranglijst staat Zuid-Korea tweede, achter Litouwen. Niks louterende verweg-ervaring. Nu kan ik niet meer ophouden te speculeren over het ongeluk van de Zuid-Koreaan. Is het omdat de drank niks kost? Omdat gezinnen hun bejaarde moeder in huis nemen op 40 m2? Onlangs hoorde ik Ruut Veenhoven vertellen over zijn World Database of Happiness. Hij mat geluk over de hele wereld. Zuid-Korea gaf zichzelf een zes min. Volgens Veenhoven valt het gelukscijfer niet terug te brengen tot bepaalde condities, maar is er wel een verband met welvaart, een goede overheid en ruimte voor individualisme: of men in staat is ‘naar zijn aard’ te leven. Als enige land ter wereld gaf Zuid-Korea het “Born this Way”-concert van Lady Gaga een 18+ restrictie. Misschien ook wel omdat homoseksualiteit hier ‘niet bestaat’.
Te zeggen dat voor geluk maar kleine dingen nodig zijn, is makkelijk gezegd als je zo veel vrijheden hebt dat je überhaupt tijd hebt je op die kleine dingen te richten. Als we er een cijfer aan moeten geven zijn er toch invloedsfactoren, zoals of je ook homo mag zijn, of er ook andere dingen dan ananas op het menu staan en of je bejaarde moeder bij je in moet komen wonen. O, ik ben weer gelukkig met veel, heel veel.

Een stukje voor Folia Magazine!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s