Alles liever

Alles liever


Ik zoek werk. Weet je wat je tegenwoordig moet beheersen als je werk wilt? Social media. Als je je daarin hebt gespecialiseerd, kun je op de meest knotsgekke plaatsen aan de bak als socialmediacontentmanager.
Nu heb ik altijd gewerkt. Niets was me te min, echt waar. Twaalf jaar geleden begon ik, de hele zomer in de keuken van het enige eetcafé aan het dorpspleintje. Ik volgde bevelen op van een corpulente cafébaas, zijn vierkante vrouw, een volvette kok en diens zwakzinnige oudtante.
De enige taak van het keukenpersoneel was de blijmoedige toeristen zo snel als mogelijk van bergen friet met sloten satésaus te voorzien, zodat de volgende lading sukkels die we nooit meer terug zouden zien kon gaan zitten. Mijn werk was afwisselend; diepgevroren schnitzels pletten op de grill, huisgemaakte bliksoep opwarmen en saus die terugkwam van de borden terug in de emmers scheppen. Afwas terugbrengen naar voren, waar de vrouw van de baas vergroeid stond met de toog en al tankende de folders van Neckermann-reizen doornam. Als ze terugkwam droeg ze borduurgaren in d’r haar en een tie-dye sarong. Cafébaas wees vaak goedkeurend naar de sarong en raadde me aan kortere rokjes en krappere bloesjes te dragen. Dan konden de stamgasten tegen middernacht beter borrelnootjes in mijn decolleté mikken en ‘hoer’ roepen als ik me bukte naar de koelkast. Voor ik de keuken ging schrobben en het vuil wegbracht.
Ondanks dat ik niemand daar graag mocht, was alleen de mogelijkheid van een plotselinge hartstilstand bij een van hen, het observeren van hun met het blote oog waarneembare gewichtstoename, en het kleine geluk van de fooi die ik achteroverdrukte, genoeg om het werk draaglijk te maken. Als ik ‘s nachts thuiskwam, de reuzel uit mijn poriën sijpelend,  vroeg ik me wel eens af of mijn dagsalaris van ƒ30,- wel marktconform was.
Dat alles zou ik nog eens overdoen, als ik maar géén socialmediacontentmanager hoef te worden.

Dit staat ook weer in Folia Magazine.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s