Tam

Tam

Anna Maria von Schurman, een van de eerste vrouwen die in Nederland naar de universiteit mocht.

Momenteel schrijf ik een bachelorscriptie. Ik verkondig dat ook overal op plechtige toon, ‘tot diep in de nacht aan mijn scriptie’, alsof het resultaat de academische wereld op zijn grondvesten zal doen schudden. Intussen twijfel ik, of ik mijn docent eigenlijk met de taak mag belasten iets van dit opgeleukte profielwerkstuk te vinden.

‘Dus dan hebben al die filosofen daar al over geschreven, en weer anderen schreven terug, en dan denk jij daar óók nog ‘ns wat over te moeten zeggen?’ vraagt mijn moeder. ‘Ja mam, dat is eigenlijk wel ongeveer wat een scriptie is.’ ‘Nou.’ zegt ze, en kijkt bezorgd.

Van de week kreeg ik vast een bemoedigend cadeautje, het boek Vrouwelijke Filosofen. Het stemde me nóg mismoediger, die titel, alsof de vrouwelijke bijdrage aan het denken hiermee wel afgedaan was. Een rondje variété. Vraag maar eens iemand (gewoon, iemand!) een vrouwelijke filosoof te noemen van voor 1900, en: ‘tsja, nee, nu je het zo zegt kan ik er niet één twee drie een verzinnen’. En toch hebben vrouwen ook vroeger gedacht. Staat in dat boekje van mij.

‘En nu? Stine Jensen dan?’ oppert iemand, ‘die van Rob Wijnberg?’ Nee-hee, dat is gewoon niet wat ik bedoehoel. Ik bedoel iets gróóts, iets eeuwigs. Geen boekje vol zompige citaten en zorgen over de facebookgeneratie. De dames gedragen zich eigenlijk nog naar het gebod van de Griekse filosofen: vrouwen zijn de tamme sekse. Niet eens geschikt voor tweede viool, van nature gewoon niet zo geschikt voor vioolspel. Misschien ligt het eraan dat vrouwelijke filosofen hun denkkracht vaak op hun achterstand hebben gericht. Boeten, omdat het kon en moest.

Maar vrouwen zijn geen benadeelde zielepietjes meer. Het idee dat vrouwen ook kunnen denken is vrijwel geaccepteerd. De weg lijkt vrij, opgenomen te worden in de eregalerij. Niets weerhoudt me ervan een gewichtige klassieker te schrijven. Behalve een gebrek aan talent misschien. En het beschamende bestaan van mijn bachelorscriptie.

Een stukje voor Folia Magazine!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s