In de friture

In de friture

In Jagten, de film over een kleuterleider die wordt beschuldigd van kindermisbruik, zie je hoe een gerucht een waarheid wordt. De dorpelingen ontzeggen de man zonder pardon de toegang tot de supermarkt en slepen jong en oud mee in een primitieve heksenjacht. Ik dacht nog (de grootste fout die je kunt maken wanneer je een film ziet): het is maar een film.

Tot de moeder van mijn beste vriendin op facebook een plaatje deelde van Politie Zuid-Limburg: een Zuid-Europese man (?) zou in de buurt van busstation Gulpen meisjes achtervolgen. Het devies was de friture (?) binnen te gaan zo gauw je je onveilig voelde, het bericht werd 38 keer leuk gevonden (?), 448 keer gedeeld en een van de meest vlijtige reageerders was ‘Rammstein Maurice’: ‘varken zoon menssen weten niet wat ze een ander aan doen jaren ernaar nog grof gezegt lul afhaken’. Het tribunaal was nog niet helemaal eensgezind over de berechting. Iemand stelde voor de man ‘ns richtig op dr pansch te hoewe’ en weer een ander wilde zijn onderlichaam in zijn kofferbak laden. Het volk uit mijn pittoreske heimat jaagde in elk geval schuimbekkend van bloeddorst op de nog niet nader omschreven dreiging.

In feite is Limburg nog in grote mate een apolitiek gebied met weinig behoefte aan recht. In deGroene, een man uit Bemelen: ‘Wat maakt het uit wat ik stem?’, en inderdaad, maakt niet uit. Een man mag eng zijn, een volk is nog veel enger. Limburgers liepen laatst, toen de PVV het liet afweten, massaal over naar de VVD. Je weet wel, die van ‘medeleven met slachtoffers, niet met daders’. Dat hoef je ze daar geen twee keer te vertellen – ook als er nog geen dader is.

In dorpen staat de tijd niet stil. In dorpen is het onbehagen aan de oppervlakte te meten. Op het busstation is het niet pluis, maar in de friture ben je al helemaal niet veilig.

Een stukje voor Folia Magazine!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s