Elite

Elite

6507619985_fa09ddf451

Al sinds ik een jaar of twaalf ben wil ik meedoen aan het Nationaal Dictee. Liefst in de zaal, met zo’n Parkerpen schrijven op het stemgeluid van Philip Freriks. Kan niet: er is slechts ruimte voor 30 prominenten, of eigenlijk 29 want Bart Chabot. Het is niet per se zo dat die prominenten het beste zijn in spellen, ze zijn gewoon nodig als prominente spellers.

Ik ben niet zo prominent. Wel merk ik dat ik de laatste tijd weleens word gevraagd voor het een of ander, en steeds als ik zo’n verzoekje zie binnenkomen maakt mijn ego een groeispurt door. Wil ik soms plaatsnemen in de jury, doe-tips geven als ‘leuk persoon’, de kritische noot plaatsen in een programma over monarchie, vrijetijdstips geven voor een website met vrijetijdstips? Tuurlijk, gretig spring ik tegen het been van de organisator.
Zo is Nederland, je hoeft je vinger maar op te steken of je bent expert op een of ander gebied, en wie ben jij om nee te zeggen als ze je ‘leuk’ noemen? Leuk is leuk, en dan na te gaan hoeveel pagina, zendtijd en leeg internet er nog gevuld moet worden, zo kan ik mijzelf me-op-de-schouderkloppend tot de Parkerpenprominentie tippen.

Toen ik bij Twan Huys’ College Tour aanzat, werd de kritische noot uiteindelijk toch vervangen door de olijke tronie van Tonnie Eyk, van de Mini Playbackshow. Snap ik wel: leuk. Had in 1980 nog bij de inhuldiging van Bea gespeeld. Uwe prominentie dankzij uwe excellentie!

Het was geloof ik Leonard Cohen die zei dat als je een aap op een straathoek zet met een gek bord in zijn hand, dat er dan al gauw een drom mensen omheen staat. Maar de aap zou pas echt prominent worden als hij bij DWDD zou komen. ‘Hoe kwam je nou op het idee op die straathoek te gaan staan?’

Er is grote behoefte aan elites, voor de media. Misschien zouden we de tevredenheid met de prominenten af en toe moeten toetsen. Bart Chabot, anyone?

Een stukje voor Folia Magazine!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s