Ronny

Ronny

lonelyM
Laatst was ik bij de presentatie van het examenproject van mijn zus. Dat doe je voor je zus, drie uur spreekbeurten uitzitten. De HvA-docenten omschreven de ‘zware trajecten die de studenten hadden doorlopen’ met metaforen als ‘hobbels’ en ‘zwaar weer’. Dit waren de mensen die geslaagd waren. Hoogleraar Greetje van der Werf wees er in NRC op dat 11 procent van de kinderen de basisschool verlaat zonder goed te kunnen lezen, schrijven en rekenen, terwijl juist steeds meer leerlingen een havo of vwo-diploma halen. Gek.

Dat kan natuurlijk alleen als de eisen voortdurend naar beneden worden bijgesteld. Op het hbo doen ze dat met dat ellendige groepswerk, zodat de sukkelaars altijd meeliften. Over sociologie aan de UvA hoorde ik dat daar is besloten de bachelor niet meer af te sluiten met een scriptie naar eigen voorstel, maar met een van drie voorgekookte onderwerpen. Eindeloos word je bang gemaakt met die scriptie, en dan nu van die enige uitdaging ook maar een multiple-choicetoets gemaakt. Heerlijk begeleiden ook, hè docenten? Een kwestie van afstrepen eigenlijk, waar doet dat nou aan denken? O, de middelbare school.

Het pad dat je daar insloeg wordt gaandeweg uitgehold. Hogescholen willen studenten, dus scheppen ze op over hun kwaliteit. Terwijl hogescholen helemaal geen kwaliteit vragen, de studenten schrijven die voor. Laat de stakkers toch alsjeblieft tevreden afstuderen, dan komen we in de Scholengids weer prima uit de bus.

In groep zes zat ik bij Ronny in de klas. Ronny droeg een trainingspak, een ziekenfondsbril en was erg langzaam. Zo zat hij twee jaar later óók bij mijn jongere zus in de klas. Meester Sporck liet hem voor straf staan tijdens de reken- en taalles. Ja, ik mag wel stellen dat meester Sporck een misdadiger was en Ronny een verdwaald joch. Maar misschien was het nóg gemener geweest om de hele klas op Ronny af te stellen.

Een stukje voor Folia Magazine.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s