Niet te gek

Niet te gek

Dit weekend is het carnaval, zo ongeveer. Al maakt het voor carnavalisten niet zo veel uit wanneer het nou precies carnaval is, want ze rekken het eindeloos vanaf de elfde van de elfde, met auwwieverballen en sleuteloverdrachten en vanaf dan sparen voor volgend jaar. Ik weet dat, want ik kom uit Zuid-Limburg. Als kind stond ik in witte rijglaarsjes en met een blonde pruik op de bühne, maakte ik radslagen voor de Raad van Elf en voer ik mee op de wagen van Prins Populair – altijd de knapste jongen van het dorp, die vanaf zijn troon harde snoepjes en mandarijnen op me strooide.

Je zou zo zeggen dat ik nu niet meer veel last heb van het carnaval. Maar ik heb de gewoonte vrienden lang mee te zeulen en zo is het toch wat stil in mijn wijkje in februari. Ik kan het niet. Alles loslaten, lekker gek doen, alleen maar dat. Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect voor het oeuvre van Beppie Kraft en feesten en partijen moeten er zijn – anders zou de tijd maar doordenderen. De bandeloosheid is het probleem. Met carnaval moet je loslaten, dat is de opdracht. Omdat een mens soms ongehoorzaam moet zijn.

Carnaval is een feest van de ongehoorzaamheid, maar wel ongehoorzaamheid die alleen bestaat op gehoorzaamheid: een gewone knul krijgt de sleutel van de stad, voor even draaien de verhoudingen om. Iedereen lijkt in het feest gelijk, de dokter en de bakker. Lijkt. Want Prins Carnaval is altijd de stoerste jongen van de klas en hij moet flink investeren in de ervaring. Hij is geen homo of moslim. De verhoudingen voor even omkeren kan alleen als ze glashelder zijn. Als je ergens op bepaalde plaatsen en tijden gek moet doen, is dat een teken dat je daar doorgaans helemaal niet gek mag doen.

Klagen over carnaval in Folia Magazine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s