Gymmend naar het paradijs

Gymmend naar het paradijs

Paradies_Hoffnung__3_

Gezien: Paradies: Hoffnung –  In dit derde deel van Ulrich Seidl’s Paradies-trilogie gaat de mollige puber Melanie (‘Melli’) op fat camp. Daar draait het om discipline, dat maken de generaals die het troosteloze instituut besturen met harde hand duidelijk. Trainen en gymmen ‘bis die kilos wegschmeltzen!’. De pubers maken koprollen, kniebuigingen en huppelen als Lipizaners in de rondte, waarbij ze natuurlijk naar grootte gerangschikt zijn, zoals het in zo’n körpercultur hoort.

Hoe de obsessie met het lichaam de tieners in hun greep krijgt, wordt op Seidliaanse wijze aangegeven in de gesprekken. Karakter? ‘Een geil lichaam is beter’. Dik is onaantrekkelijk, vindt ook Melli, die daardoor eerst wat onzeker is als ze steeds vaker bezoekjes gaat brengen aan de dokter van het strafkamp. Melli richt haar verlangens op de eerste die haar aanraakt – de dokter dus. De kijker beleeft alle ongemak van het puber zijn met haar mee: leuk willen zijn, nog liever mooi, en daardoor geliefd – dat moet wel paradijselijk zijn.

Melli en de dokter komen telkens tegenover elkaar te staan, steeds tegengehouden door de vorm: door de dikte, door het leeftijdsverschil, door de verhouding die het instituut voorschrijft. Op die momenten lopen de rillingen bij de kijker over het lijf: Doe het nu! Nee toch niet, het mag niet! O hou nu op Melli, je zet je zelf voor lul! In het paradijs komen we weer niet – zo confronteert Seidl je op meesterlijke wijze met de verschrikkelijke last die een lichaam eigenlijk is.

Check ook de Paradies-Gifwall die Erik Schumacher maakte voor Cineville.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s