Zweefmolen

Zweefmolen

Image

Er is kermis op de Dam. Altijd als er kermis is, word ik wel door iemand uitgedaagd in zo’n debiele attractie te gaan. De zweefmolen gaat hoog, te hoog voor een mens om zijn benen onbekommerd te laten bungelen. Daar hoort een stel benen niet thuis. Terwijl we uitkijken over de Dam bedenk ik dat ik al even niet meer op mijn lievelingswebsite ben geweest, rideaccidents.com: het meest complete overzicht van ongelukken in ‘plezierritjes’. Luchtkussens exploderen, achtbaangordelbalken blijken niet vergrendeld, en remmen niet gecontroleerd. De krant zou er een speciaal katern voor nodig hebben.

‘Het is te hoog!’ gil ik. ‘Gelukkig weten we nu weer dat we nog niet dood willen,’ zegt Erik. ‘Net als in Gravity!’ In die film raakt Sandra Bullock verloren in de ruimte. Eindelijk, dachten sommigen, maar het is de bedoeling dat ze weer thuiskomt. Dan, als ze steeds bijna doodgaat en de wanhoop nabij is, moet ze kiezen. De dood is haar grootste angst, maar ook de bevrijding van het leven; als je bijna doodgaat moet je kiezen of je nog wilt leven.

Als ik uit de zweefmolen kom voel ik me een beetje zoals na Gravity. Duizelig en blij. Bijna-doodgaan, al is het maar de illusie van, of een minieme kans op doodgaan, lucht ontzettend op. Waarom leg je je lot anders in handen van zo’n norse Slowaakse kermisuitbater in een bomberjack, of god weet wie, zo’n vent die zijn attractie misschien maar heel zelden controleert, en net iets te geroutineerd je gordel vastmaakt? Waarom anders is rideaccidents.com mijn startpagina?

Kermissen en pretparken hebben met pret weinig van doen. De boel wordt zorgvuldig vermomd als plezierig, met lampjes, worst en wafels. De attracties zijn een kwestie van leven en bijna-doodervaring. Pas als het me duizelt boven de Dam, en ik bedenk dat ik niet dood wil, weet ik weer waarom ik toch altijd in de zweefmolen moet.

In Folia Magazine.

Een gedachte over “Zweefmolen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s