Uitkrant #11: waarin ik pleit voor entreeprijzen bij de Kalverstraat

Uitkrant #11: waarin ik pleit voor entreeprijzen bij de Kalverstraat

De Amsterdamse politie herinnerde er in oktober nog maar eens aan: de Kalverstraat is al twee keer gesloten vanwege file. Winkelend publiek belde toen naar 112, want het kon de winkels niet meer uit. Toen ik het las stelde ik me levendig voor dat de Kalverstraat naast de Bijenkorf de Wespenvanger zou komen te heten, zo’n ding vol ranja waar je wel in kunt maar niet uit, met de Amsterdam Dungeon als massagraf in het midden.

Nou is het bekend dat daar altijd een stroom langzaamlopend verkeer sjokt, waar met name op de kruising met het Spui bijna geen doorkomen aan is (tenzij je met de bierfiets bent). Maar stilstaand verkeer is hier nieuw. Ik zag een Youtube-filmpje van een Japans onderzoek waarin je ziet hoe een aantal automobilisten, aan wie gevraagd is in een cirkel te rijden op gelijke snelheid, binnen een minuut stil staat. Voetgangers in rijen zijn net zo gedoemd: mensen kunnen én niet gelijkmatig bewegen, én niet inschatten. Als één iemand een klein beetje vertraagt omdat ‘ie de etalage van Forever21 bekijkt, remt de volgende te veel af, en rolt een golf van steeds grotere vertraging naar achter. Uiteindelijk sta je stil tegen je wil, met je tasje in de Pull & Bear, en je wilde nog wel naar die nieuwe Primark Flagship Store op het Damrak. Waar is die Damschreeuwer als je hem nodig hebt om de boel te ontruimen?

Sinds ik dit las raak ik al in paniek in de buurt van de Wespenvanger. Een meerbaanssysteem is niet genoeg. Je moet ook nog iets bedenken voor spooklopers, invoegend verkeer en dan hebben we ‘t nog niet eens over recreanten die ‘even schuin willen oversteken’ van de Zara naar Bershka, daarmee de hele kruising met de Duifjessteeg lam leggende. De Douglas lijkt zo dichtbij, en je wilde nog een Rituals-pakket voor je moeder onder de boom. Probeer dán die kerstgedachte maar eens vast te houden. Entreepoortjes zijn de enige oplossing.

In de autowereld is de oplossing er al lang. De zelfbesturende auto heeft vrijwel geen reactietijd, tegenover ¾ seconde bij een mens. De gelijkenis tussen voetganger en auto houdt bij traagheid wel op, want als een automobilist een file voor zich ziet, kan ‘ie niet meer ontkomen. De winkelende mens heeft een keuze. Je hebt vast weleens naar een wespenvanger gekeken en gedacht: ziet die wesp zijn broers en zussen niet verdrinken daar boven?

Deze column staat in de november-editie van de Uitkrant Amsterdam. Je kunt ‘m ook altijd hier gratis lezen (of als je in Amsterdam bent, ergens meenemen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s